Информация о событии Название события Живий Вертеп у Паулінів в Броварах Описание события 16 січня

понеділок, 31 жовтня 2011 р.

1 ЛИСТОПАДА - ДЕНЬ ВСІХ СВЯТИХ


Читання з Книги Одкровення святого Йоана Апостола
Я, Йоан, побачив іншого ангела, котрий підіймався від сходу сонця і мав печать живого Бога. Він звернувся гучним голосом до чотирьох ангелів, яким було дано шкодити землі й морю, промовляючи: «Не завдавайте шкоди ні землі, ні морю, ні дереву, доки не відмітимо печаттю рабів нашого Бога на їхніх чолах!» І почув я число відмічених – сто сорок чотири тисячі позначених печаттю – від усіх племен синів Ізраїля. Після цього я поглянув – і ось величезний натовп, якого злічити ніхто не міг, з кожного народу, покоління, народності й племені. Вони стояли, зодягнені в білий одяг, перед престолом і перед Агнцем, і пальмове віття було в їхніх руках; і вони кликали гучним голосом, промовляючи: «Спасіння нашому Богові, який сидить на престолі, й Агнцеві!» А всі ангели стояли довкола престолу, старців і чотирьох живих істот. Вони впали долілиць перед престолом і поклонилися Богові, кажучи: «Амінь! Благословення, слава, мудрість, подяка, честь, сила і могутність нашому Богові навіки-віків! Амінь!» А один зі старців у відповідь запитав мене: «Ті, які зодягнені в білий одяг – хто вони й звідки прийшли?» І сказав я йому: «Мій пане, ти знаєш!» А він сказав мені: «Це ті, котрі прийшли з великої скорботи й випрали свій одяг, і вибілили його в крові Агнця». Слово Боже.

† Читання святого Євангелія від Матея
Того часу побачивши юрбу, Ісус вийшов на гору; коли Він сів, до Нього підійшли Його учні. І, відкривши свої уста, Він навчав їх, промовляючи: «Блаженні убогі духом, бо їхнє Царство Небесне. Блаженні ті, хто плаче, бо вони будуть потішені. Блаженні лагідні, бо вони успадкують землю. Блаженні голодні й спраглі праведності, бо вони наситяться. Блаженні милосердні, бо вони помилувані будуть. Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать. Блаженні миротворці, бо вони синами Божими названі будуть. Блаженні переслідувані за правду, бо їхнє Царство Небесне. Блаженні ви, коли будуть вас зневажати та переслідувати, і наговорюватимуть на вас усяке лукаве, обмовляючи вас за Мене. Радійте й веселіться, бо велика нагорода ваша на небесах. Слово Господнє.

Релігія і йога. Тотожність чи псевдорелігія?



Послідовники такого псевдорелігійного руху як New Age або Новий час, Новий вік, Ера Водолія, активно розповсюджують міф про відсутність принципової різниці між існуючими релігіями, про те, що всі релігії ведуть до одного і того ж Бога, а їх містична практика – до одного і того ж духовного результату.

Вони стверджують, що усвідомленню цієї духовної рівності послідовникам різних релігійних груп перешкоджає виключно їх власна необізнаність. Таку ж ідею розповсюджують теософи, агні-йоги, бахаїсти і багато інших представників так званих нетрадиційних релігійних рухів. Виступаючи апологетами ідеї «братства релігій», вони з легкістю вдаються до своєї улюбленої зброї – брехні, висуваючи для захисту своїх переконань такий аргумент: слово «релігія» походить від латинського religare і переклад його точно відповідає значенню санскритського слова «йога» – «зв’язок». Ось як про це писала Олена Реріх: «…є истинна релігія …в кожній церкві …відгалуження єдиної світової істини …. Релігія постала від слова «релігаре», що означає зв’язок із Вищим. Тому всі, хто щиро прагне, за натурою своєю релігійні і завжди зуміють створити собі достойний храм, у якому перебуватиме доступне їхньому розумінню Світло Єдиної істини». Логіка роздумів ньюейджерів така: раз обидва поняття однаково перекладаються, значить, вони означають одне і те ж. А це означає, що всі релігії тотожні йозі, зок­ре­ма між християнством та індуїзмом немає принципової різниці, а тому християнин може практикувати йогу, не перестаючи при цьому залишатися християнином. На перший погляд, послідовність роздумів має гарний вигляд. Та чи так це по суті?
Тут необхідно відзначити, що сучасна наука не може точно визначити етимологію терміну «релігія». Одні дослідники відносять початки цього поняття до латинського слова religio – «совісність», «благочестя», «благоговіння», «святість», «богослужіння». Інші – до латинського дієслова relegere, що означає «знову збирати», «знову обговорювати», «відкладати до особливого використання». Блаженний Августин вважав, що слово «релігія» походить від дієслова religere – «об’єднувати». Є і ті, хто вважає, що термін «релігія» походить від латинського дієслова religare – «зв’язувати», «з’єднувати». Як бачимо, думки розділились, тому нав’язування одного-єдиного з чотирьох можливих варіантів перекладу терміну «релігія», одночасно замовчуючи про існування інших припущень перекладу, свідчить або про недостатню компетентність у цьому питанні, або про пристрасть до некоректної аргументації, яка не виключає свідомого недоговорювання. Але замовчування такого роду – це форма брехні, а брехня ніколи не була показником високого духовного розвитку людини, швидше навпаки.
Якщо добре розібратися, не все так просто і з терміном «йога». Слово «йога» має близько двадцяти словарних значень, наприклад, «спосіб», «єднання», «дія», «зміцнення», зокрема його можна перекласти як і «зв’язок», але при цьому не слід забувати й про інші варіанти перекладу. Для активних прибічників перекладу терміну «йога» словом «зв’я­зок», розуміючих зв’язок як єднання душі людини з Богом, наведемо думку з цього приводу відомого дослідника буддизму Є. А. Торчинова: «Звичайно слово «йога» (до речі, за однією із версій слово «релігія» також означає «зв’язок») інтерпретується як зв’язок людського духу з Абсолютом, єднання душі й Бога. Це абсолютно неправильно, тим більше що навіть йога Патанджалі ніякого з’єднання не передбачає. Корінь «юдж», до якого сягає слово «йога», означає передусім «запрягати коня»; тому «йога», найймовірніше, – зв’язування воєдино, сполучення почуттів, думок і психічних чинників узагалі та їх зосередження на єдиному об’єкті споглядання». Як бачимо, один зв’язок протилежний іншому. Зв’язок як єднання з Богом і зв’язок як єднання почуттів, думок і «психічного фактору» – це зовсім різні речі. Можна практикувати йогу і при цьому не вірити в Бога, як це роблять, наприклад, буддисти. Навіть якщо погодитися з версією походження поняття «релігія» від лат. religare, то в християнстві Богоспілкування, зв’язок з Богом відбувається особистісний, а не зв’язок «почуттів, думок і психічних факторів». Без особистого зв’язку з Богом, відповідно до християнського світогляду, жодне вчення не може бути назване релігійним. Якщо йога доводить самостійне розкриття божественності людини, то християнин завжди пам’ятає слова Христа: «Без Мене не можете робити нічого» (Йн.15:5) – містична практика християнина і йога фундаментально відмінна вже за цим критерієм, однак окультисти наполегливо прагнуть переконати своїх послідовників у протилежному: «…істинне християнство ні в чому не розходиться з Вченнями Сходу…». І це при тому, що, наприклад, той же буддизм заперечує існування Особистісного Бога і, по суті, є носієм атеїстичних ідей. Його, а також індуїстську йогу, можна кваліфікувати як «містичне вчення», але не як релігію у християнському розумінні.
Розгляньмо, яким чином, відповідно до реальної містичної практики йоги, осмислюється термін «йога». «По-перше, йога означає психотехніку взагалі, тобто ретельно розроблений і вивірений традицією набір засобів і прийомів для досягнення точно визначених трансперсональних станів свідомості, що оцінюються традицією як стан реалізації релігійної прагматики учення – «визволення». Але, як уже було зазначено, на відміну від йогічної практики, мета якої – досягнення певних станів свідомості, розчинитися в Абсолюті, християнське подвижництво, зокрема молитовна практика, має своєю метою живе та особистісне Богоспілкування. Наприклад, преподобний Макарій, що жив наприкінці IV – на початку V ст., писав: «Молитва наша, одночасно мудра і гаряча, повинна бути дожиданням Бога – аж до того, як Бог з’явиться і ввійде в неї, … все, що ми чекаємо в молитві – це прихід Бога. Християнські подвиги звершуються християнином заради Бога, в ім’я єднання з Ним, але вони не є автоматичним засобом реалізації цієї мети, та ж молитва у справі спасіння дуже важлива, але сама по собі вона ще не є гарантом спасіння: «… Не кожен, хто говорить Мені: «Господи! Господи!», ввійде в Царство Небесне, але той, хто виконує волю Отця Мого Небесного» (Мв.7:21).
Слово «йога» також «…застосовується для визначення однієї з даршан (релігійно-філософських систем) ортодоксальної філософії індуїзму». Християнське ж вчення викладене у Святому Письмі і Святому Переданні Церкви. Але воно принципово відрізняється від Вед, на які спирається ортодоксальна філософія індуїзму. При цьому у Святому Письмі говориться: «Кожен, хто робить переступ та не пробуває в науці Христовій, той Бога не має. А хто пробуває в науці Його, той має і Отця, і Сина.» (2Ін.1:9). Як же стосуються Веди до Святого Письма і Святого Передання? За своїм змістом – ніяк. Головні боги Вед – це Індра і Варуна.
Христос вчив любові до Єдиного Істинного Бога: «… возлюби Господа Бога Свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою: це найбільша й найперша заповідь» (Мф.22:37-38). Про людей, що порушують цю заповідь, Святе Письмо вчить: «Ось, сьогодні я даю перед вами благословення й прокляття: благословення, коли будете слухатися заповідей Господа, Бога вашого, які я наказую вам сьогодні, і прокляття, якщо не будете слухатися заповідей Господа, Бога свого, і звернете з дороги, яку я наказую вам сьогодні, щоб ходити за іншими богами, яких ви не знали» (Втор.11:26-29). Христос закликав поклонятись Богові, явленому через Божественне Одкровення, але ніяк не язичницьким богам Індрі і Варуну, яких уже не вшановують навіть самі індуси.
У третьому значенні «… слово «йога» означає чаклунство, магію та магічні сили і здібності. (до речі «йогині» тантричних текстів – це не жінки-йогині, а відьми і бісівки)». Ставлення до бісів і самого диявола у Святому Письмі викладено недвозначно: «Він був душогуб споконвіку, і в правді не встояв, бо правди нема в нім. Як говорить неправду, то говорить зо свого, − бо він неправдомовець і батько неправді» (Йн.8:44). Фактично третє значення «йоги» можна назвати простіше – сатанізм. У цьому разі про жодну тотожність змісту у поняттях «йога» і «релігія» у християнському його розумінні не може бути й мови. Бог – Джерело життя, його Творець (Бут.1:1-31), сатана – вбивця. Сатанізм – це не релігія, а її антипод, тому що він об’єднує людину не з Богом, а з сатаною-богоборцем. Виходячи з вищесказаного напрошується логічний умовивід: «…що спільного у світла з темрявою?» (2 Кор. 6:14).
Сергій Урста, доктор богослов’я, доцент, проректор з навчально-виховної роботи, Ужгородська українська богословська академія імені святих Кирила і Мефодія, Карпатський університет імені Августина Волошина, м. Ужгород. , bogoslov.org.ua

День усіх святих чи бал демонів?

Ельнара Чайковська

ela Для католика перше листопада, це день, коли Церква згадує усіх святих, а наступного дня – усіх померлих. Відповідно, вихідні то чи будень, потрібно знайти час, щоб у ці дні прийти на Святу Літургію й відвідати могили померлих рідних та близьких. Натомість маскарад, що відбувається в ніч напередодні, викликає у віруючих людей неоднозначну реакцію: розпатлані, розмальовані демони, відьми й привиди «літають» вулицями. Бабці лякаються, проте, молодше покоління зовсім не проти долучитися до цього шабашу.
Це Гелловін, Ніч напередодні Дня всіх святих. За стародавньою легендою, цього дня уся нечисть виходить на землю, щоб правити бал. Молоді, звісно ж, ця ідея припадає до душі й заморське свято в Україні пускає корені. Гелловін прийшов до нас після падіння «залізної куртини», через телебачення та Інтернет. А також завдяки урокам англійської мови, на яких вчителі аж занадто ревно знайомлять учнів із американськими традиціями.
Та не все так просто із тим Гелловіном – кельтські, римські та християнські традиції вплинули на 1 листопада з чого вийшла вибухонебезпечна суміш – наче й побожне підґрунтя свята, та от форма – попахує чортівнею.
Гелловін

Гелловін. З чого все починалося

А починалося все із кельтів. Насамперед, з'явилася дата - перше листопада. Цього дня вони відзначали прихід Нового року – літо змінювалося на зиму, день – на ніч, життя – на смерть. Вважалося, що 31 жовтня мертві повертаються на землю, аби відвідати своїх нащадків. Окрім того, з мерцями на землю приходили інші темні сили: демони, домовики, відьми. Доки жерці-друїди чаклували й приносили жертви, простолюд цього дня одягався в різноманітні маскарадні костюми для того, щоб ошукати злих духів. Це свято у них називалося Самайном (з ірланд. - листопад).
Пізніше кельтські землі завоювали римляни. Разом із пануючим ладом, вони принесли на підкорені території свої вірування. Тоді ж до Самайна додалося два римських свята – Фералія (подібне до поминання померлих) і свято на честь богині фруктів та дерев Помони (Яблучниці).
А от саме назва «Гелловін» має християнське походження. В народі свято мало назву Allhallowmas, (the mass of all Hallows – Всіх святих) а ніч напередодні отримала назву All Hallows Eve (Надвечір'я всіх святих). З часом ніч напередодні Всіх Святих почали називати Гелловіном.

Символи й традиції

Символ Гелловіну – гарбуз – теж оповитий легендами. За ірландськими переказами, п'яниця Джек спромігся обманути чорта. Він загнав його на дерево, а злізти дозволив лиш тоді, коли рогатий пообіцяв Джеку не забирати його душу до пекла. Але й Царства небесного Джек теж не заслужив. По смерті Бог дав йому дві розпечені вуглини замість очей, щоб той відлякував диявола. Тому гарбуз, зі свічкою всередині покликаний відлякувати від домівок нечисть. В народі він отримав назву Джека Лампадного. За іншими ж версіями, вирізане з гарбуза обличчя символізує смерть.
Отже, Гелловін, подібно до всієї американської нації, поєднав у собі традиції різних народностей та вірувань і залишив за собою те, що найбільше припало до душі американцям. Ніч на 1 листопада перетворилася на величезний маскарад під час якого діти й дорослі «офіційно» отримують нагоду побавитися в чортівню переодягаючись в костюми нечисті.
Найбільшою популярністю Гелловін звичайно ж користується в молоді та дітей, у яких поняття добра й зла дещо знівельоване.
Гелловін не пропагує Христа, а навпаки, звеличує диявола. Адже погодьтеся, розгулювати вулицями в костюми відьми й лякати стареньких бабусь істеричними криками – то аж ніяк не Божа справа. Та й уся суть святкування полягає в тому, аби відчути себе в ролі «нечисті», яка викликає жах у довколишніх.
гарбуз

День всіх святих та день померлих

У 800-му році Католицька Церква перенесла офіційний «День усіх святих» ("All Hallow's Day") з травня на 1 листопада. Проте язичницьке свято так і не вдалося християнізувати. 2 листопада церква оголосила «Днем померлих», подібно до свята Фералія.
З часом язичницькі традиції та обряди не втрачали своєї сили, а навпаки католицький День святих, а точніше, ніч напередодні доповнювали елементами нібито невинної демоніади. Люди не могли й не хотіли відмовлятися від традицій, яких здавна дотримувалися їхні предки.
Сучасне католицьке святкування Дня всіх святих, (та й Дня померлих) передбачає відвідування Служби Божої у храмі та могили померлих на цвинтарі. Впродовж тижня тривають так звані «задушні дні», у які можна отримати повний відпуст для померлих, тим самим зменшивши «термін» відбуття душі в Чистилищі. Ці дні переважно сповнені турботи та поваги до померлих душ й саме на початку листопада велика частина терплячих в чистилищі переходять до Царства Небесного.
Багато душ людей що перейшли до вічності, потребують щоб ми жертвували за них відпусти, протягом першого тижня листопада. Незмінною умовою отримання відпусту є молитва в намірах Святішого Отця, прийняття Причастя та перебування у стані освячуючої благодаті.
Гарною традицією запалювання свічок та лампадок на могилах ми виявляємо пам'ять й любов до померлих.

Гелловін VS День усіх святих

Нині звичай ходити під час задушних днів переодягненими по домівках й просити кекси та родзинки обернувся на гелловінскьке правило вимагання солодощів зі словами: “Цукерки або смерть!». Хоч раніше прохачі обіцяли прочитати за померлих стільки молитов, скільки отримали кексів. Та сьогодні молитва за отримані солодощі вже не в моді.
«Просунуті», як вони самі про себе вважають, молоді люди рідко йдуть на богослужіння з нагоди Дня всіх святих та Дня померлих, проте величезна маса людей із задоволенням натягує страхітливі костюми, вирізає гарбузи, ходить на дискотеки та в клуби на тематичні вечірки з нагоди Гелловіну. Та й не тільки молодь. Дорослі і навіть літні люди теж собі беруть це за моду. Вони вважають, що таким чином (в костюмах чортів і масках відьмаків) євроінтегруються, прилучаються до західної культури.
Воно й не дивно, адже Гелловін подібно до досить благородного Дня св. Валентина - свято досить комерціалізоване, а отже розрекламоване. Бізнес крутиться, маса людей, що випускають листівки, продають гарбузи, різноманітні сувеніри, а також шиють та реалізують гелловінські костюми зацікавленні в тому, щоб свято користувалося що раз більшою популярністю.
Заступницька молитва за померлих принесе значно більше користі, аніж перевдягання у демонський костюм й масове шабашування на вулицях міст.
Неможливо оцінити вдячність душ, що перебували у Чистилищі, а з нашою допомогою позбавились мук Чистилища. Згадаймо історію про хлопця, який роками впадав за коханою дівчиною. Та все було даремно. Тоді він замовив Службу Божу за душі в Чистилищі на всі «задушні» дні. Спасенні душі віддячили хлопцеві своїм заступництвом і через деякий час, хлопець одружився зі своєю коханою.
Здавалося б, що страшного в тому, щоб «відірватися» у клубі, декорованому в стилі «будиночку сімейки Адамсів» в костюмі невинного й милого привида Каспера. Та все ж, варто пам'ятати, що диявол любить маскуватися під усілякі милі й зовсім невинні речі. А Гелловін власне і є таким наче маленьким і дрібненьким модним святом, який зображає зло в наших очах «білим і пухнастим».
CREDO № 11(110)

пʼятницю, 28 жовтня 2011 р.

28 ЖОВТНЯ - СВВ. СИМОНА І ЮДИ ТАДЕЯ, АПОСТОЛІВ


Св. Симон мав прізвисько Зелот – Ревнитель через його ревність у виконанні Мойсеєвого Закону. Св. Юда Тадей, брат Якова Молодшого, був родичем Ісуса Христа. Він вважається автором листа, включеного до книг Нового Завіту. Вірні просять у нього допомоги в безнадійних справах.

29 - 30 жовтня 2011 року - Ювілейне, Х Паломництво Круціяти Визволення Людини в м. Новоград-Волинський


З вдячністю Богові, радістю і надією запрошуємо Вас на Х Всеукраїнське Паломництво Круціяти Визволення Людини (КВЛ), яке проходить в Україні щороку.

Дорогий Брате! Дорога Сестро!

Ювілейне, Х Паломництво Круціяти Визволення Людини відбудеться в м. Новоград-Волинський Житомирської області в парафії Воздвиження Хреста Господнього 29 - 30 жовтня 2011 року.  Початок в суботу о 10.00 і закінчення в неділю Святою Месою о 7.00.

Адреса парафії: Новоград-Волинський, Житомирська обл. вул. 50-річчя Жовтня, 6. (мікрорайон Смолка).

Просимо заявити про свою участь до 24 жовтня за тел. 097 648 50 55 (Анна і Едуард).

Паломництво КВЛ – це молитовна зустріч усіх членів та кандидатів КВЛ, а також усіх тих, хто хоче допомогти зневоленим людям.

У Паломництві може взяти участь кожен бажаючий!

До участі в ньому запрошуємо особливо тих, хто боляче переживає проблему залежності своїх близьких; також запрошуємо людей залежних.

Подумайте, кого б зі свого оточення Ви хотіли б запросити на це Паломництво?

На закінчення Паломництва (після св. Меси) відбудеться зустріч Дияконії Визволення. Може і Тебе Господь Бог хоче бачити в її рядах?

Усім членам і кандидатам КВЛ перед виїздом пропонуємо у своїх спільнотах опрацювати фрагмент енцикліки бл. Йоана Павла ІІ Evangelium Vitae № 25-28.


Парафія Воздвиження Хреста Господнього

„Разом з блаженним Йоаном Павлом ІІ будуємо

цивілізацію любові”

Субота 29 X

1000 Прийом та реєстрація учасників паломництва

1030 Привітання, молитва на початок паломництва

1100 Вступне слово єпископа

1110 Слово про Круціяту Визволення Людини

1120 Конференція  о. Олег Сартаков

1200 Ангел Господній

1210 Презентація різних форм діяльності в межах цивілізації любові

1330 Обід

1500 Коронка до Божого Милосердя і хресна дорога зі свідченнями в костелi Матері Божої Милосердної в Суслах (нагода посповідатися)

1800 Повернення автобусом до костелу Воздвиження Хреста Господнього

1830 Приготування до Літургії

1900 ЄВХАРИСТІЯ (можливість скласти декларацію КВЛ)

2030 Вечеря

2115 Фільм про покровителя КВЛ, св. Максиміліяна Кольбе (70-та річ. мученицької смерті)

2200 Конференція „Методи і горизонти діяльності КВЛ”;

2300-700 Нічна адорація Пресвятих Дарів (сповідь, заступницька молитва, нічліг).

Для бажаючих:

– відкритий мітинг (відкрите засідання) AA; Al-Anon

– зустріч для молоді.

Неділя 30 X

700 ЄВХАРИСТІЯ з благословенням на закінчення Паломництва

Після Св. Меси – зустріч Дияконії Визволення




Що таке Круціята Визволення Людини?

Круціята Визволення Людини - це програма дій, метою якої є подолання всього, що загрожує гідності особи та принижує здорові суспільні звичаї. Тому Круціята Визволення Людини пропагує стиль життя, що спирається на правду, любов і свободу. До участі в Круціяті ми запрошуємо кожну людину доброї волі.

Круціята Визволення Людини - це служіння заради визволення від залежностей, поширених в суспільстві, алкоголізму, та усякої омани і страху, особливо які нищать людську гідність і не дозволяють людині самореалізуватися згідно зі своїм покликанням.



Чому „Круціята”?

КВЛ реалізує свою мету через створення "рятівної колони" людей доброї волі, котрі мають розпочати боротьбу за цю "святу землю", якою є кожна людина, відкуплена Христом. Слово "круціята" (хрестовий похід) вказує на Хрест як на ефективний знак остаточної перемоги над усяким злом. Хрест, як символ добровільної жертви, здійсненої з любові - це єдина дорога до ефективного визволення інших. Щоб увійти в таємницю хреста, треба подолати страх - тому завдання Круціяти полягає на визволенні людей від страху.



Як виникла КВЛ?

КВЛ було засновано о. Франциском Бляхніцким і Рухом Світло-Життя у відповідь на заклик Святішого Отця Йоана Павла ІІ, який був звернений до поляків на початку його понтифікату: Прошу, щоб ви протиставилися усьому, що принижує людську гідність, принижує звичаї здорового суспільства, що часом може аж загрожувати його існуванню і спільному добру, що може зменшувати внесок людини до спільної скарбниці людства, християнських народів, Христової Церкви.

Круціята була урочисто оголошена у присут-ності Святішого Отця, Йому віддана та Ним поблагословлена під час Його І Паломництва до Польщі 8 червня 1979 року в Новому Тарґу.



Яке значення мають символи КВЛ?

Місію Круціяти виражає її герб.



Закликом Круціяти є слова "Не бійтеся!", які часто говорив Христос, і які повторюються папою Йоаном Павлом ІІ. Вони пригадують членам Круціяти, що головне їхнє завдання - це визволення людей від страху, який робить людину невільником. Хрест - це знак круціяти - хрестового походу, і разом з тим знак найглибшої таємниці вільності. Літера "М" символізує Марію, що стоїть під Хрестом - приклад нашого віддання Христу і з'єднання з Ним. Мала літера "м" з іншого боку Хреста - це "ми", що стаємо на заклик папи, щоб разом з Ним поєднатися з Марією (Тotus Тuus – увесь Твій) у відданні себе Христу. Тому Круціята Визволення Людини також називається Ділом Непорочної Матері Церкви.

Хто є покровителем КВЛ?

Головною покровителькою Круціяти є Непорочна Діва, Мати Церкви. Усі члени Круціяти вбачають у Непорочній приклад цілком вільної людини, бо вона через безкорисливу любов повністю віддана Христу і ділу спасіння людей. З'єднання з Марією в цій поставі становить найглибшу таємницю життєздатності й плідності Круціяти.

Другим покровителем Круціяти є свя-тий Станіслав (1030-1079), єпископ і мученик, покровитель морального ладу в Польщі. Він був ревним пастирем, котрий турбувався про добро вірних. Він загинув мученицькою смертю вбитий за наказом короля Болеслава Смілого, якого звинувачував у зловживані владою. Святий Станіслав для членів Круціяти є взірцем відваги у свідченні найвищих цінностей.

КВЛ визнає також своїм покровителем святого Максиміл’яна Кольбе (1894-1941). Він був членом Францисканського ордену і поши-рював культ Непорочної. У 1941 р. добровільно віддав своє життя за одного зі співв’язнів у концентраційному таборі в Осьвєнцімі. Святий Максиміл’ян навчає нас віддавати себе Непорочній і є чудовим прикладом віддання життя за братів.



Які методи дії КВЛ?

Оскільки визволення можливе лише в Ісусі Христі та здійснюється міццю Його Євангелії, то основною дорогою Круціяти, є:


євангелізація, тобто проголошення з вірою і міццю Ісуса Христа, Котрий визволяє людину,
індивідуальна молитва та молитва спільноти,
піст - повна абстиненція (стриманість) від алкоголю

Такий шлях вказав Христос апостолам, коли вони досвідчили неміч у боротьбі зі злом (цей рід духів виганяється постом і молитвою - Мт 17,21). Молитва часто є єдиним засобом допомоги, коли з людської точки зору нічого зробити не можна. Вона також змінює "діячів" на покірних свідків Божого діяння, а зневолених приводить до джерела життя. Молитва й піст становлять серце програми дій Круціяти Визволення Людини.



Яке значення в КВЛ має абстиненція?

Абстиненція від алкоголю в Круціяті - це особистий дар, здійснений добровільно, з мотивів любові й відповідальності за добро іншої людини. Для членів Круціяти абстиненція - це:


дія особистої вільності,
відшкодування за гріхи пияцтва,
прояв любові до залежних людей, для котрих повна абстиненція є єдиною умовою, щоб перебувати у тверезості,
ефективний засіб зміни звичаїв,
спосіб праці над собою та формування характеру,
важливий профілактичний та вихов-ний засіб,
знак любові до Вітчизни.



Круціята Визволення Людини розуміє абстиненцію як цілковите і добровільне відречення від алкоголю як напою в будь-якому вигляді та в будь-якій кількості. Це визначення не стосується вживання алкоголю в інших випадках, наприклад,  ліків (якщо алкоголь є складовою частиною справжніх ліків)  або в літургійних цілях. Також споживання алкоголю в стравах (у тортах) або в цукерках, як правило не підлягає поняттю абстиненції (стриманості).

З такого визначення абстиненції випливає те, що мова не йде про боротьбу з алкоголем як таким, але про подолання звичаю вживати алкоголь. Абстиненція - це засіб для досягнення мети, якою є повернення тверезості у суспільстві та вихо-вання дітей і молоді у здорових звичаях.


Через абстиненцію багатьох

- до тверезості всіх!

Лише життя значної частини суспільства, вільної від страху, самообману, поганих звичок, може принести ефективні плоди переміни стилю життя всього народу і християнського почуття відповідальності за життя родини і за суспільну діяльність.



Як стати членом КВЛ?

Рішення абстиненції вже рівнозначне рішенню вступити до КВЛ. Воно письмово декларується і вписується до спеціальної "Книги Діл Визволення", що існує при кожному осередку. Є дві форми складання зобов'язань абстинентських:



1.      На один рік, через що хтось стає кандидатом до КВЛ;

2.      На період належності до КВЛ (на постійно), через що стає членом Круціяти.



Членську декларцію можуть складати особи повнолітні.

Декларація містить також постанову не частувати й не давати грошей на алкоголь. Складання декларації має характер зобов'язання перед спільнотою - рухом Круціяти Визволення Людини - і кожен зберігає вільність відходу від нього у момент виходу з лав членів Круціяти.


Які є форми діяльності КВЛ?

Основною формою діяльності КВЛ є свідчення стилю життя її членів.

Інші форми діяльності членів КВЛ:
молитовні та формаційні зустрічі членів КВЛ,
організація паломництв у намірах важких суспільних проблем,
організація релігійних та товариських урочистостей без алкоголю (н.п. весілля, Новий рік),
праця у громадських комісіях по вирішенню алкогольних проблем,
допомога залежненим особам,
реколекції для залежнених,
профілактична робота серед дітей та молоді,
парафіяльні реколекції визволення,
молодіжні безалкогольні клуби,
створення навчально - профілактичних осередків,
дияконія життя - виховання до чистоти й любові та охорони життя та інші види суспільної діяльності.
Модератор КВЛ в Україні

 о. Ярослав Ґонсьорек

вул. Соборна 33

с. Гвардійське

Хмельницька обл. 31352

Тел. 0382 624182

e-mail: jargasiorek@wp.pl

Парафія Божого Тіла і Крові