Информация о событии Название события Живий Вертеп у Паулінів в Броварах Описание события 16 січня

вівторок, 8 листопада 2011 р.

10 ЛИСТОПАДА, ЧЕТВЕР - СВ. ЛЕВА ВЕЛИКОГО, ПАПИ І ВЧИТЕЛЯ ЦЕРКВИ

Св. Лев народився близько 400 року. В 440 році його було обрано Папою. Невпинно боровся з єресями і зміцнював дисципліну в Церкві. Збереглося близько двохсот листів, у яких він викладає вчення Церкви, а також сто промов, проголошених римлянам у різні свята. Ці промови дозволяють нам пізнати богословські знання святого Папи, а також літургійне життя Риму за його часів. Особистим проханням до Атілли, короля гунів, і Гензерика, короля вандалів, він вберіг Рим від знищення. Великий Папа помер 10 листопада 461 року.

Святий Лев I Великий (лат. Leo I Magnus; * бл. 390 Тоскана; †10 листопада 461), сорок п'ятий папа Римський (29 вересня 44010 листопада 461), народився у Тоскані в Італії. Обраний папою під час виконання функцій легата у Галлії. Активно боровся з маніхейством і євтихіанством. За допомогою легатів брав участь у засудженні в 451 Євтихія (монофізита) на IV Вселенському соборі в Халкедоні.
У 452 році силою свого слова зупинив вождя гунів Аттілу від зрівняння Риму з землею. У 455 році переконав вандалів не проливати марно кров римлян і не спалювати будинки.
Після своєї смерті залишив більше 100 проповідей та 140 листів до різних осіб.
Лев Великий у Рубриці Покуття:
Святий Лев Великий народився у Римі і жив у V ст. У 440 році його було обрано 45 Христовим намісником. Впродовж 21 року керування Церквою він здобув велику любов у людей. У 451 році Папа Лев І вийшов назустріч гунському королеві Аттилі, який з військом дійшов аж до мурів Рима. Постава й мова Папи справили на Аттилу таке сильне враження, що він після переговорів поспішно покинув Римську імперію. Коли згодом короля запитали, чому він поступився перед однією людиною, він відповів: «Я бачив при ньому двох світлих мужів (свв. Петра й Павла), які погрожували мені вогненними мечами».
Папа Лев І ревно навчав римлян християнського життя, зробивши римську Церкву взірцем для інших. Його 96 проповідей та 143 листи засвідчують архипастирську ревність над спасінням душ. У 461 році він помер, увійшовши в історію як Святий Папа Лев Великий. Його мощі поховані при вході до базиліки св. Петра, а на гробі зроблено напис: «Як за життя беріг Церкву, так після смерті чуває при її вході».

[ред.] Теологія

Стверджував, що Ісус Христос є єдиною особою, що поєднує дві натури: людську та божу. Ці натури тісно зв'язані між собою, але не змішуються. Син є рівним Батькові та Святому Духу як Бог, але нижчий від них як Людина. Церковні теологи посилались на судження Лева впродовж наступних століть. У 1754 році папа Бенедикт XIV надав Леву ступінь Доктора церкви.

[ред.] Джерело

Commons
ВікіСховище має мультимедійні дані за темою:

Немає коментарів:

Дописати коментар

Парафія Божого Тіла і Крові