Информация о событии Название события Живий Вертеп у Паулінів в Броварах Описание события 16 січня

вівторок, 7 лютого 2012 р.

Українська стигматичка Настя Волошин


Пропоную до перегляду документальний фільм про стигматичку УГКЦ Настю Волошин.

Фільм розповідає історію української стигматички, Насті Волошин, яка народилася 17 жовтня 1917 року. Вона була служанкою господаря Вачка в селі Млини, коли, в 1935 році, отримала стигмати. Оскільки біля дому, в якому вона жила, почав збиратися натовп, влада помістила її у психіатричну лікарню в Яворові, а згодом - на львівському Кульпаркові. Там її долею поцікавився відомий богослов о. Гавриїл Костельник. З його допомогою та завдяки заступництву митрополита Андрія Шептицького, Настя покинула лікарню. В 1936 році вступила до монастиря сестер василіанок. Вона переживала містичні "екстази", під час яких залишала своє тіло, переживала Христову страсть, зустрічалася зі святими й ангелами. У 1949 році її вислали на 7 років на Сибір. Після повернення в Україну вела богобоязливий спосіб життя. Настя Волошин померла 9 січня 1994 року в день першомученика Стефана.
Основою фільму про українську стигматичку слугували режисеру спогади знайомих стигматички, її рідних та коментарі вчених і священників.

Анастасія Волошин (сестра Міріам) — найвідоміша українська стигматичка. Народилася 27 жовтня 1911 року у с. Красне повіт Ярослав (зараз територія Польщі). Стигми одержала у 1935 році. У травні 1936 року стала монахинею-василіянкою. Три книги, численні публікації присвятив Насті Волошин о. д-р Гавриїл Костельник, який близько цікавився й іншими нашими стигматиками. У грудні 1949 року с. Міріам виселено на спецпоселення в Читинську обл., звідки вона звільнилася влітку 1956 року. З тих пір мешкала в різних містах і селах у родини, знайомих. В останні роки проживала у с.Шпильчина Перемишлянського району Львівської області, де й померла 9 січня 1994 року. Є свідчення про деякі пов'язані з нею містичні явища, що відбувалися навіть в останні роки її життя. Похована на спільному для с.Шпильчина та м.Бібрка кладовищі.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Парафія Божого Тіла і Крові