Информация о событии Название события Живий Вертеп у Паулінів в Броварах Описание события 16 січня

понеділок, 6 лютого 2017 р.

Свята Агата



Сьогодні, 5 лютого, Церква відзначає літургійний спомин святої Агати, ім’я якої означає «добра» та яка належить до чотирьох великих дів-мучениць Римсько-Католицької Церкви.
Св. Агата (235-251) походила зі знатного роду на Сицилії. Її ім’я з грецької означає «добра». Перекази говорять, що вона була дуже гарна. Після прийняття хрещення вона вирішила жити в дівочості, проте римський губернатор Сицилії домагався її руки та серця. Однак Агата відкинула його пропозицію. Римського губернатора заволоділо прагнення помсти. Коли розпочалися переслідування християн імператором Децієм, губернатор однією з перших наказав ув’язнити Агату, а пізніше віддав її на важкі та страшні тортури. Однак ці випробування не відштовхнули Агату від віри в Ісуса Христа, якому присвятила своє життя. Дівчину кинули на розжарене вугілля, через що вона померла за віру 251 року, маючи лише 16 років.
Рівно через рік після смерті Агати вибухнув вулкан Етна й розпалена лава загрожувала для міста. Мешканці Катанії просили св. Агату про допомогу й використали її хустину для втримання вогняної лави. Місто було врятоване.  У Середньовіччі св. Агату визнавали як покровительку, яка охороняє від вогню. До неї молилися жінки, звертаючись про допомогу в різних хворобах. Сьогодні мощі св. Агати знаходяться в катанійському кафедральному соборі.
Тепер у літургійний спомин святої Агати в багатьох храмах освячується хліб та вода, які потім використовують для збереження від стихій таких як: вогонь, шторм, буря, блискавки.  У жодному випадку не можна сприймати це в магічний спосіб. Благословення хліба та солі належить до так званих святих знаків, які мають допомогти в особистому освяченні .
У молитві посвячення просимо, щоб Ісус Христос, Живий Хліб, Який зійшов з небес, за заступництвом святої Агати поблагословив хліб і воду, що охороняє нас від загрозливих небезпек, а особливо від лиха вогню.
«Господи Ісусе Христе, Сину Бога Живого,! Ти – Хліб, Який зійшов з небес, тому дякуємо Тобі за дар хліба й води, які ми освячуємо на честь святої Агати, діви й мучениці. Нехай за її заступництвом вони бережуть нас і наші домівки від пожеж та іншого лиха. Котрий живеш і царюєш на віки вічні.Амінь».

Немає коментарів:

Дописати коментар

Парафія Божого Тіла і Крові