Информация о событии Название события Живий Вертеп у Паулінів в Броварах Описание события 16 січня

вівторок, 8 листопада 2011 р.

9 ЛИСТОПАДА, СЕРЕДА - РІЧНИЦЯ ОСВЯЧЕННЯ ЛАТЕРАНСЬКОЇ БАЗИЛІКИ


Коли після трьох віків переслідування Церква отримала свободу, імператор Костянтин Великий подарував Папі стародавній палац Латеранів і побудував біля нього базиліку на честь Спасителя, яку Папа св. Сильвестр урочисто освятив 9 листопада 324 року. Оскільки біля цієї базиліки побудовано хрестильницю, присвячену Йоану Хрестителю, то він став другим покровителем базиліки. Біля Латеранської базиліки концентрувалося життя Церкви протягом тисячі років. Там відбулося багато римських синодів і п’ять Вселенських соборів. Хоча Папи й переїхали до Ватикану, базиліка на Латерані залишається кафедральним собором Риму, матір’ю і головою всіх храмів світу. 

Базиліка в Латерано — (Латеранська базиліка) є єпископською церквою в Римі. Її повне ім'я лат. Archibasilica Sanctissimi Salvatoris et Sancti Iohannes Baptista et Evangelista in Laterano, іт. Arcibasilica del Santissimo Salvatore e Santi Giovanni Battista ed Evangelista in Laterano, нім. Erzbasilika des Allerheiligsten Erlösers, des Heiligen Johannes des Täufers und des Heiligen Johannes des Evangelisten am Lateran — Патріарший собор всесвятого Спасителя, святого Івана Хрестителя та Святого апостола Івана в Латерано.
Церква є патріаршим собором і вона теж є церквою єпископа Рима (папи). Поряд з нею знаходиться Латеранський палац.

Дохристиянський період

Земля належала римські фамілії Латерано — звідти походить назва місця. У 60 році Нерон звинувачує Латерано у змові і конфісковує землю. У 161 році Марк Аврелій будує там палац. У 226 році імператор Септіміус Северус повертає частину власноті назад Латерано.

Християнський період

Ауреліанська стіна в Латерано у теперішній час.
На початку 4 століття там, біля ауреліанської стіни розміщалися елітні війська (лат. quites singulares) імператора Максенція. Після того як імператор Констянтин у 312 переміг Максентія наказав він знищити казарми (лат. damnatio memoriae — прокляття пам'яті) та зтерти їх з пам'яті. На цьому місці збудував він базиліку та баптистерій для християнської громади Рима. Дружива Константина (сестра Максентія) Фауста передала єпископу Рима свій будинок на цьому місці у 313 році папі Мільтіаду. З якого часу стає Латерано резиденцією пап до цього часу не зовсім ясно. В цей час базиліка в Латерано служила кафедральним собором поряд з двома іншими базиліками : Собор Святого Петра (збудований над могилою апостола Петра) та Базиліка Святого Павла під мурами (збудована на могилі святого апостола Павла) але лежала в межах міста тому вона і до сьгодні має почесне ім'я «Omnium urbis et orbis ecclesiarum mater et caput» — Мати і голова всіх церков міста Рима і землі. Спочатку була освячена як церква Спасителя, пізніше додано ім'я Івана Хрестителя

Немає коментарів:

Дописати коментар

Парафія Божого Тіла і Крові