Информация о событии Название события Живий Вертеп у Паулінів в Броварах Описание события 16 січня

пʼятницю, 24 лютого 2012 р.

"Гіркі Жалі" - Богослужіння, які спонукають до співпереживань Страстей Христових

Запрошуємо всіх щонеділі о 16.00 на молебень "Гіркі Жалі"

У винятковий час даний людям для переосмислення свого життя, своїх вчинків, у час Великого Посту існує багато видів спеціальних Богослужінь, які спонукають нас до жалю за свої гріхи, закликають до навернення до Господа. Церква має багатовікові традиції, які вдосконалюються і доповнюються. Таким прикладом є Хресна дорога. Однак існують і інші видів Богослужінь у Католицькій Церкві. Одним з них є Богослужіння, яке виникло на території Польщі і відноситься до польської традиції. Мова іде про "Гіркі Жалі".
"Гіркі Жалі"– це збірка пісень про Страсті Христові, які співають кожної неділі Великого Посту.
Достеменно не відомо, хто є автором цих пісень. Можливо, священик Лоуренс Станіслав Бенік, який у 1707 році вперше їх видав друком. Назва опублікованої ним книжки була типово у стилі бароко: "Сніп мирри із Гетсеманського Городу, альбо жалібні Гіркі Муки Сина Божого...". Мирра є одним з подарунків, які троє волхвів склали в офірі Божому Немовляти. Дар міри став передвісником страждань і смерті Спасителя. Назва "Гіркі Жалі" ("Gorzkie Żale) поширилася пізніше. Вона походить від перших слів пісні: "Гіркі жалі прибувайте, серця наші проникайте". Уперше це Богослужіння відбулося у костелі св. Хреста у Варшаві 13 березня 1707 року.
Переживання Христових Мук має, звичайно, набагато старшу традицію. На початку вісімнадцятого століття, як і раніше проводилися Богослужіння, які своїми коренями сягають у середньовіччя. Велика відданість і віра у Бога тогочасних людей, характеризувалася особистим переживанням Страстей Христових, потребувала нових форм Богослужінь. Таких, які б не тільки відображали біблійні події, а й дозволяли людям легше уявити собі страждання Ісуса. Таким чином, мабуть, не випадково це Богослужіння ("Гіркі Жалі") стало дуже поширеним і винятково неповторним.
"Гіркі Жалі" – це особливе Богослужіння, у якому людина має можливість задуматися над важкими переживаннями і стражданнями Спасителя. Хоча початок цих Богослужінь сягає періоду бароко – часу, у якому досить буйно розвивається містична література, актуальність цієї молитви є і у наші дні. Богослужіння це пробуджує сильні емоції, які полегшують і збагачують молитву і заохочують наслідувати Ісуса.
"Гіркі Жалі" – це молитва, яка вказує на емоційне переживання відносин з Богом. Тут не вистачає проста інтелектуальна медитація, але молитва повинна охоплювати цілу людину – її почуття, які є важливим елементом, тому що вони спонукають до дії, помагають у реалізації радикальної євангельської віри.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Парафія Божого Тіла і Крові